Участь УЯФ у конференції Nuclear Europe 2022 та Генеральній Асамблеї FORATOM

З 6 по 8 червня в Гельсінкі відбулись визначні події для європейської ядерної енергетики, а саме Конференція NuclearEurope2022 та засідання Генеральної Асамблеї ФОРАТОМ. 
На запрошення ФОРАТОМ Генеральний директор Асоціації «УЯФ» Кухарчук Микола Петрович прийняв участь в роботі конференції та Асамблеї.  
В цьому році конференція Nuclear Europe2022 мала назву «Ядерна подорож до 2050 року». Конференція проходила у Гельсінкі, країні яка  веде чітку та послідовну політику щодо розвитку ядерної енергетики. Крім представників ядерної промисловості ЄС, в роботі конференції прийняв участь Міністр економіки Фінляндії Міка Лінтіла, представники Європейської Комісії та урядів країн ЄС. Конференція проходила під впливом війни в Україні, практично кожен виступ починався із згадки про події в Україні та слів підтримки  України у її боротьбі із російським агресором.
Конференція пройшла під лозунгом перспективи розвитку ядерної енергетики до 2050 року. Пройшли дискусії в трьох сесіях. Відмічалось, що нові умови у світі диктують необхідність швидкого прийняття рішень. Ядерна енергетика продемонструвала в умовах кризи свою визначальну роль в забезпеченні енергетичної безпеки. Європейські країни, політика яких направлена на розвиток ядерної енергетики, підтвердили незмінність своєї політики розвитку. Країни, які планували скорочення ядерної енергетики, розглядають питання щодо зміни своєї  політики. Європейський Союз підтвердив, що ядерна енергетика, як перехідна технологія, включена до технологій, які забезпечують досягнення цілей декарбонізації до 2050 року.
При обговоренні питань інновацій акцент був зроблений на необхідність наявності проектів Малих Модульних Реакторів (ММР) уже сьогодні. Відмічалась необхідність створення європейських проектів ММР та створення ефективної системи впровадження  проектів.  В цьому ключі відмічалась важливість ініціативи ЄК щодо Європейського ММР Партнерства де ключову роль грає ФОРАТОМ.
На засіданні Генеральної Асамблеї окремим пунктом обговорювалось питання ядерної енергетики України.  У своїй доповіді Генеральний директор Асоціації «УЯФ» Кухарчук Микола Петрович проінформував про стан ядерної енергетики в умовах війни, її стратегічну роль в забезпеченні енергетичної безпеки. Звернув увагу на відсутність міжнародних механізмів убезпечення захоплення ядерних об’єктів та необхідність підтримки ядерної енергетики України. У своїх виступах члени ФОРАТОМ висловлювали свою підтримку ядерній енергетиці України.
Асамблея підтвердила основні три пріоритети Асоціації на 2022 рік:
1. Таксономія
Робота із відповідними Європейськими структурами для  розширення включення ядерної енергетики до процесу таксономії, який створює умови забезпечення фінансування  інвестиційних проектів.
2. Європейський Зелений перехід,  впровадження програми REPowerEU
Програма REPowerEU прийнята 22 березня 2022 року у зв’язку із війною в Україні та кризою цін на енергоносії та спрямована на забезпечення незалежності від російського викопного палива.
Робота буде спрямована на позиціонування ядерної енергетики як технології яка забезпечує енергетичну безпеку, виробляє  безвуглецеву електроенергію.
Асоціація також буде працювати над підтримкою виробництва водню  шляхом електролізу із електроенергії  виробленої атомними електростанціями.
3. Підготовка до ядерного відродження. Підтримка впровадження ММР (Малих модульних реакторів)
Робота буде спрямована  на визначення перспектив  та впровадження технології ММР: економічні аспекти, інтеграцію ринку та ліцензування (регулювання).
ФОРАТОМ  буде продовжувати грати ключову роль в Європейському ММР Партнерстві, де ФОРАТОМ очолює Керівний Комітет і Генеральний директор є головою Партнерства.
Під час конференції ФОРАТОМ презентував нову назву асоціації NUCLEAREUROPE для кращого позиціювання ядерної енергетики в сучасних умовах. Рішення про зміну назви прийнято і тому асоціація у подальшому буде працювати під цією назвою.

Довідково: NuclearEurope - це торгова асоціація ядерної енергетики Європи, яка базується у Брюсселі (до 2022 року мала назву FORATOM). Членами NuclearEurope є 15 національних ядерних асоціацій і 6 корпоративних членів, і завдяки яким, NuclearEurope представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць.

Асоціація «Український ядерний форум» є асоційованим членом NuclearEurope починаючи з 2011 року. Асоціація УЯФ стала першою з подібних організацій з країн, що не є членами Європейського Союзу, яку прийняли до цієї організації. 

Читай також

    Архів